Nieuw!
MontRubi White I 6 flessen
Land I Streek
Spanje, Penedès
Druiven
100% Xarel-lo
Vinificatie
De druiven worden handmatig geplukt van wijnstokken die in 1974 zijn geplant. Na een korte, koude maceratie vergist de wijn in RVS tanks. De wijn rijpt gedurende 3 weken op zijn’ ‘lie’.
Geur I Smaak
Een levendige en fruitige wijn met zoete kruiden aroma’s. De smaak is fruitig met tonen van groene appel, peer, ananas en jasmijn. Een intens fruitige wijn die tegelijkertijd licht kruidig is en voldoende mineraliteit heeft.
Lekker bij
Heerlijk als dorstlessend aperitief of aan tafel bij gegrilde vis, pasta met vis of gerechten uit de Oosterse keuken.
Hoge waardering
2017: 90 James Suckling; 2016: 9,04 Guia de vins de Catalunya ; 2015: Decanter Silver Medal; 2013: Decanter Bronze Medal; 2012: 89 Robert Parker
Wijnmaker
In 1984 startte de familie Peris met het opknappen van een 19e -eeuws landgoed in het stadje L'Avellá in de regio Alt Penedès, op slechts 60 kilometer van Barcelona. Het wijnhuis kreeg de naam MontRubí. "Mont" heeft betrekking op de bergachtige omgeving, "Rubí" is ontleend aan de naam van de gemeente Font-Rubí, waar het wijnhuis en de wijngaarden zich bevinden. De wijngaarden liggen tussen 520 en 700 meter boven de zeespiegel.
Wereldwijd is de streek Penedès vooral bekend om de mousserende wijnen die er gemaakt worden. MontRubí koos echter voor het maken van stille wijnen van inheemse, afzonderlijke en vaak over het hoofd geziene druivenrassen. Wijnmaker Josep Queralt maakt wijnen van de delicate rode Sumoll, de pittige witte Xarel·lo en afgeronde, maar minerale witte Parellada. Daarnaast maakt MontRubi ook wijnen van meer gebruikelijke druivenrassen als Garnatxa en Samsó.
In het jaar 2000 startte MontRubí het Gaintus project met het aanplanten van inheemse Sumoll-wijnstokken. MontRubi maakte de eerste volledig rode Sumoll-wijn ter wereld. Vroeger was dit druivenras overal in Catalonië te vinden, vooral in Penedès. Na de verwoesting van wijngaarden door phylloxera in het begin van de 20e eeuw, werd het grootste deel opnieuw beplant met witte variëteiten voor mousserende wijnen of met andere internationale variëteiten. Het gevolg was dat Sumoll bijna uitgestorven was. Inmiddels maakt MontRubi verschillende wijnen van Sumoll en hebben ook andere wijnproducenten de druif weer aangeplant.
De filosofie van MontRubi is innovatie te combineren met traditionele, duurzame en milieuvriendelijke wijnbouw. Alle vinificatieprocessen worden handmatig uitgevoerd, met gebruik van minimale hoeveelheden sulfiet. In de wijngaard worden verschillende technieken gebuikt uit de biologisch dynamische landbouw om druiven van topkwaliteit te produceren zonder chemische resten.