nieuwe vintage

Artikel 1 van 12

Fattoria Le Terrazze Le Cave Chardonnay 2023 I 6 flessen

€ 90,60 (inclusief btw)

Land I Streek

Italië, Marken

Druif

Chardonnay

Klimaat & Terroir

De bodem varieert van kalkklei tot zandklei en werd gevormd tijdens de tweede helft van het Plioceen, in een tijd waarin de wereldtemperaturen ongeveer 2-3°C boven het huidige gemiddelde lagen. Daarna daalden de temperaturen aanzienlijk, waardoor gletsjers ontstonden en de zeespiegel werd verlaagd. Dit verklaart grotendeels waarom er een overvloed aan zand- en kiezelsediment over een kleilaag ligt.

In 2006 werd onder toezicht van agronoom/wijnmaker, Federico Curtaz, een nieuwe chardonnay wijngaard aangeplant. Deze wijngaard biedt in de hete mediterrane zomers, door de frisse noordelijke zeewind, die zachtjes uit de richting van Monte Conero waait, samen met de koelere middagtemperaturen door een ligging op het noorden, een ideale omgeving voor de chardonnay druiven.

Vinificatie

De handmatig geoogste druiven worden ontsteeld en zacht geperst. Fermentatie vindt plaats met een gecontroleerde temperatuur voor het behoud van de primaire aroma's. De wijn rijp acht tot negen maanden in roestvrij staal en vervolgens nog vier maanden op de fles in de kelder van Le Terrazze.

Geur I Smaak

Lichtgele kleur.  Fruitige neus met aroma's tropisch fruit. De smaak is zuiver, fruitig en mineralig, met een licht en elegant limoenboter- randje in de afdronk.

Lekker bij

Heerlijk als aperitief of bij vis- of vegetarische gerechten, gevogelte en wit vlees.

Hoog gewaardeerd

Le Cave 2022: De Gote Hamersma: 8,5

"Wat doet een chardonnay in Marche? Een beschaafde, niet te vette bianco realiseren bijvoorbeeld. Leidt niet direct tot grote afgunst bij de lokale variëteiten maar meesmuilend doen ze er ook niet over. Ingehouden tropisch, zachte gele appeltjes, Tasty Tom-tomaatjes, limoenboter en het kalkige van het krijtje van de bovenmeester uit de tijd dat hij nog een schoolbord had in plaats van een touchscreen. Gesoigneerd, verzorgd, fijn. "

 

wijnmaker
Het domein Fattoria Le Terrazze ligt in de Italiaanse Marken, in Numana, een paar kilometer van de Adriatische Zee. De wijngaarden bevinden zich midden in het Parco del Conero, het legendarische thuisland van Rosso Conero, een van de belangrijkste wijnen van de Marken. Het ontleent zijn naam aan de berg Conero, het enige voorgebergte langs de Adriatische kust tussen Triëst en de Gargano.

Sinds 1882 produceert de familie Terni met veel liefde en vakmanschap wijnen van de lokale Montepulciano druif. Antonio en Georgina Terni produceren onder begeleiding van wijnmaker Fredrico Curtaz ongeveer 90.000 flessen wijn per jaar.

© 2016 - 2024 joostwijn | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.