Artikel 10 van 16

Domaine Sauveroy Clos des Sables Anjou Blanc I 6 flessen

€ 95,70 (inclusief btw)

Land I Streek

Frankrijk, Loire

Druiven

Chenin Blanc

Vinificatie

Vaak worden nieuwe cuvées geboren tijdens grote jaargangen. Clos des Sables werd voor het eerst gemaakt in in 1997.  Door de kwaliteit van de druiven van dat jaar waren de wijnmakers  in staat een droge witte wijn te creëren, rijk en krachtig met bewaarpotentieel. 

De chenin blanc druiven zijn afkomstig van percelen gelegen in een gematigde klimaatzone onder oceanische invloed. De bodem bestaat uit zand en grind. De druiven worden op volle rijpheid geoogst. De mooiste druiven worden geselecteerd en geperst.  Vervolgens wordt de wijn 12 maanden gerijpt in barrigues van 220 tot 500 liter. Er wordt geen sulfiet toegevoegd. Regelmatig wordt de wijn omgeroerd (battonage).

De wijn is aangenaam op dronk, en heeft, bij goede jaargangen zelf een bewaarpotentieel tot 20 jaar.

Geur I Smaak

Goudgele kleur met goude refelectie. Aroma's van lindebloesem, acaciabloemen, witte perzik, abrikoos, ananas en mango. De smaak is weelderig en complex, met tonen van wit fruit en gekonfijte citrusvruchten. De afdronk is lang en aanhoudend.

Lekker bij

Heerlijk als aperitief en bij carpaccio van coquilles.

Hoog gewaardeerd

Clos des Sables 2021: De grote Hamersma: 9 (STER WIJN)

"Fermentatie op eiken, geen sulfiet toegevoegd, eigen gisten, een jaar sur lie en nauwelijks gefilterd. Aldus chenin blanc die de hele geur- en smaakwaaier opendraait. Genieten van rijpe meloen, peer, honing, ananas, banaan, kandij, appelflapjes, poedersuiker en een karamelkrokantje. Prachtige zuren rijgen een en ander tot een harmonieuze finale. Erg goed weer dit jaar en ondanks alle inflatieperikelen, stijgende vervoerskosten en uit de hand lopende verpakkingsprijzen slechts een halve euro duurder geworden. Koopje."

Clos des Sables 2021: De grote Hamersma: 9 (STER WIJN)
Clos des Sables 2019: De grote Hamersma: 9-

wijnmaker
Domaine Sauveroy ligt in het hart van de Coteaux du Layon in Saint Lambert du Lattay in de Loire-vallei. Het landgoed, opgericht in 1866, werd in 1947 gekocht door Francis en Donatienne Cailleau. Al snel transformeerde de familie Cailleau Domaine Sauveroy tot een referentie-wijngaard en kelder. Deze passie geven ze door aan hun vijf dochters en drie zonen.

Pascal Cailleau, de jongste van de broers en zussen nam het landgoed in 1984 over. Na een studie wijnbouw en oenologie in de buurt van Saumur en daarna een stage in Bourgondië, verbleef Pascal enige tijd in de Verenigde Staten om zijn kennis te perfectioneren. Sauveroy groeide onder zijn leiding uit van 18 hectare tot 30 hectare. Kwaliteit is wat Pascal Cailleau drijft, of het nu gaat om de benadering van de teelt van zijn wijngaard of om de vinificatie van zijn wijnen die op zijn landgoed worden geproduceerd.

De volgende generatie staat al klaar. Na een studie wijnbouw en oenologie aan ESA Angers, keerde Pascal’s zoon Quentin onlangs terug naar het landgoed om samen met zijn vader de volgende stappen te zetten in de ontwikkeling van dit mooie domein. Duurzaamheid en het behoud van biodiversiteit staan daarbij hoog in het vaandel. In 2022 zijn alle witte wijnen biologisch gecertificeerd en in 2025 geldt dit ook voor alle rode en rosé-wijnen.

© 2016 - 2024 joostwijn | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.