****(*)Perswijn

Artikel 8 van 12

Ignaz Niedrist Südtiroler Sauvignon Porphyr & Kalk 2022 I 6 flessen

€ 147,00 (inclusief btw)

Land I Streek

Italië, Alto Adige

Druiven

Sauvignon Blanc

Terroir & Vinificatie

De druiven zijn afkomstig van op het oosten gerichte hellingen in Eppan Berg (450-600 meter boven zeeniveau) en hellingen in Girlan op 440-500 meter hoogte. De wijn is vernoemd naar de voornaamste bodembestanddeel van de wijngaarden: kleiachtig, kalkhoudende grindbodem (Eppan Berg) en porfier, een verweringsgesteente uit de ijstijd (Girlan).

De druiven worden handmatig geoogst en geselecteerd. Vergisting in rvs met met geselecteerde gisten van het landgoed, zonder malolactische fermentatie. De jonge wijn rijpt zes maanden op de fijne droesem, in roestvrij staal en hout. 

Geur I Smaak

Expressieve, zuivere sauvignon met aroma's van citrus, kruisbessen, vlierbloesem en perzik. Volle en frisse body met een lange afdronk.

Lekker bij

De wijn is veelzijdig en past goed bij een verscheidenheid aan gerechten, waaronder zeevruchten, gevogelte, lichte pastagerechten en salades. Ook lekker bij kaas en charcuterie.

Hoog gewaardeerd

De Grote Hamersma: 9+ (STERWIJN)

"(...) Het resultaat is prachtig. 

Slow edition. Ingetogen. Cool, calm & collected kruisbessen. Een kneep grape. Een bergmist geweven van sluiers van perzik, limoenrasp, appel in yuzu, vers geplukte zuring en coquille-zoet-zilt. spicyness en witte peper. Nergens dat nerveuze, gejaagde en oppervlakkige waardoor zoveel sauvignon blancs scheeftrekken om in plaats van dorstlessend juist vermoeiend te zijn. "

PERSWIJN 2023/06: ****(*) = zeer goed/ uitstekend

 

 

wijnmaker
Weingut Ignaz Niedrist is gelegen in Alto Adige, ook wel bekend als Zuid-Tirol, in het noorden van Italië. Het wijngoed is al generaties lang in handen van de familie Niedrist. De overname van de boerderij door Ignaz en Elisabeth Niedrist in 1989 betekende een renaissance voor het wijnhuis. De wijnbouw was gestopt in de turbulente periode rondom de wereldoorlogen. Na hervatten van de wijnbouw en verwerving van nieuwe wijngaarden, omvat het wijngoed nu verschillende wijngaarden die historisch erkend zijn: Girlan (Cornaiano), Eppan Berg (Appiano Monte) en Gries in de buurt van Bolzano en het meer van Caldaro. Door duurzame wijnbouw, uitgekiend vakmanschap en aanhoudend streven naar kwaliteit zijn zijn Ignaz en Elisabeth erin geslaagd het wijnhuis succesvol de toekomst in te leiden. De volgende generatie is inmiddels ook actief binnen het bedrijf: Maria en Johannes delen de passie van hun ouders voor wijnbouw en zijn werkzaam binnen het bedrijf.

Ignaz Niedrist staat bekend om zijn focus op inheemse druivenrassen, zoals de beroemde Lagrein en Vernatsch, evenals internationale variëteiten zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Alhoewel de wijngaarden relatief dichtbij elkaar liggen, worden ze gekenmerkt door een grote diversiteit in microklimaat en bodemsoorten. In totaal beschikt het wijnbedrijf over 12 hectare en worden er zo'n 60.000 flessen per jaar geproduceerd.

Ignaz Niedrist is niet biologisch gecertificeerd, maar werkt wel op een zeer duurzame manier. Biodiversiteit wordt gestimuleerd door het zaaien van bloemen, granen, kruidenplanten en klavers. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. Er worden geen herbiciden gebruikt en ook in de kelder wordt gewerkt zonder toevoeging van chemicaliën. De jonge wijnen worden continu in contact gebracht met hun gisten: battonâge- en lie-rijping zorgen voor complexiteit en vormen de basis voor natuurlijke stabiliteit. Het resultaat zijn karaktervolle en expressieve wijnen die de essentie van het terroir weerspiegelen.

© 2016 - 2024 joostwijn | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.