"Tre Bicchieri"

Artikel 7 van 12

Tenuta Spinelli Artemisia Offida Pecorino DOCG 2022 I 6 flessen

€ 77,70 (inclusief btw)

Land I Streek

Italië, Marken

Druiven

Pecorino

Vinificatie

De pecorino druif werd in de jaren '80 van de vorige eeuw toevallig herontdekt. Men dacht lange tijd dat de druif was uitgestorven. De Pecorino dankt haar naam aan de schapen van Italiaanse boeren, die de druif als lekkernij beschouwden (Pecora staat voor schapen in het Italiaans). Nu is dit autochtone witte druivenras bezig aan een opmars en wordt weer aangeplant in de Abruzzen en de Marken.

Na de oogst en de schilinweking wordt de wijn gevinifieerd op RVS vaten, waarna hij nog vijf maanden rijpt op zijn gistbezinksel. Na botteling rijpt de wijn nog een aantal maanden in de kelder van het wijnhuis.

Geur I Smaak

Stro geel met gouden reflecties. In de geur bloemen aroma's van acacia, meidoorn en kamille. Een fruitige smaak van ananas, grapefruit en appel, met kruidige tonen van salie. Deze wijn heeft goede zuren en een mooie mineraliteit. 

Lekker bij

Bijzonder lekker bij antipasti, pasta’s, en geroosterd wit vlees. 

Hoog gewaardeerd

Artemisia 2022: Gambero Rosso: 'Tre Bicchieri ' (hoogste waardering!) & BereBene wijngids 2024:  Beste Italiaanse wijn onder €20,-

Slow Wine Guida 2024:  TOP WINE

Artemisia 2021: Gambero Rosso: 'Tre Bicchieri ' (hoogste waardering!)

De Grote Hamersma: 9 (STERWIJN)
"Ook in 2021 weer een zeer geslaagde pecorino van een maker die zich heeft verdiept in die druif. Hij maakt er ook een erg smakelijke vino spumante mee (zie Meroe). 

Fris-bitterig, met een zachte notigheid, een zweem bladgroen, ‘leafyness’, zoals de Engelsen dat zo fraai duiden, en zacht, verkwikkend sap. Appelig, peer, bovendien een ietsje meloen , amandelen en citrus. Dankzij een half procent meer alcohol legt Artemisia bovendien wat meer gewicht in de schaal."

Slow Wine Guida 2022:
- TOP WINE-VINO QUOTIDIANO: excellente wijn met een prijs van minder dan 12 euro
- MONETA: voor een uitstekende kwaliteit / prijsverhouding

Artemisia 2020: De Grote Hamersma: 9 (STERWIJN); Perswijn 4,5 sterren. Panelfavoriet!

 

wijnmaker
In 2006 nam Simone Spinelli de wijngaarden van zijn familie in het achterland van Piceno weer in gebruik. Simone startte met zo'n 7 hectare, inmiddels is het wijnbedrijf gegroeid tot 18 hectaren. Simone Spinelli maakt wijnen van autochtone druivenrassen van de regio: pecorino en passerina. In korte tijd heeft deze jonge wijnmaker zich op de wijnkaart gezet en oogst hij veel lof met zijn wijnen.

© 2016 - 2024 joostwijn | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.