****(*)Perswijn

Artikel 7 van 12

Ignaz Niedrist Berger Gei Südtiroler Lagrein Gries Riserva 2020 I 6 flessen

€ 215,70 (inclusief btw)

Land I Streek

Italië, Alto Adige

Druiven

Lagrein

Terroir & Vinificatie

De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van boerderij Berger Gei in Gries bij Bozen, het gebied beroemd om Lagrein. Het een van de weinige historische Grieser-boerderijen waar nog steeds exclusief Lagrein wordt verbouwd. De boerderij is eigendom van de schoonfamilie van Ignaz (vandaar het andere label), de teelt en de vinificatie zijn in handen van Ignaz Niedrist.

De bodem heeft een porfier ondergrond die veel mineralen bevat, de toplaag is zanderig, los, waterdoorlatend en gemakkelijk te verwarmen en bevat een kleine hoeveelheid slib.

De druiven worden handmatig geoogst en geselecteerd. Maceratie in open eikenhouten vaten gedurende ongeveer drie weken bij een constante temperatuur van 28°C. Malolactische gisting en rijping vinden plaats in barriques en grote eikenhouten vaten gedurende 12-14 maanden, gevolgd door een flesrijping van een jaar. 

Geur I Smaak

Lagrein op zijn best: krachtig, intens en frissappig. De wijn heeft een donker robijnrode kleur met aardse aroma's, zoete specerijen en rijp bosfruit.  Vol en romig van smaak met chocoladetonen in de afdronk en compacte en stevige tannines.

Lekker bij

Heerlijk bij stevige voorgerechten, wildgerechten, lams- en kruidige stoofschotels, rood vlees en en rijpe kazen. 

Hoog gewaardeerd

De Grote Hamersma: 9

"Mooie, lome lagrein.  Spannend, onalledaags, onvergelijkbaar rood. Geurend naar viooltjes en trakterend op een mondvol donker fruit dat zich in de schaduw tot rijpheid heeft weten te worstelen. Wat aardse overpeinzingen, de bitterbrigade marcheert door een bramenstruik, winkelhaken op de koop toe nemend. Zure pruimen en zwarte kersen. Een zoetje van gebrande paprika, een vanillefluistering en bittere chocola. Lauwerkrans laurier tot besluit. 

 Gei zult genieten."

PERSWIJN 2023/06: ****(*) = zeer goed/ uitstekend

 

wijnmaker
Weingut Ignaz Niedrist is gelegen in Alto Adige, ook wel bekend als Zuid-Tirol, in het noorden van Italië. Het wijngoed is al generaties lang in handen van de familie Niedrist. De overname van de boerderij door Ignaz en Elisabeth Niedrist in 1989 betekende een renaissance voor het wijnhuis. De wijnbouw was gestopt in de turbulente periode rondom de wereldoorlogen. Na hervatten van de wijnbouw en verwerving van nieuwe wijngaarden, omvat het wijngoed nu verschillende wijngaarden die historisch erkend zijn: Girlan (Cornaiano), Eppan Berg (Appiano Monte) en Gries in de buurt van Bolzano en het meer van Caldaro. Door duurzame wijnbouw, uitgekiend vakmanschap en aanhoudend streven naar kwaliteit zijn zijn Ignaz en Elisabeth erin geslaagd het wijnhuis succesvol de toekomst in te leiden. De volgende generatie is inmiddels ook actief binnen het bedrijf: Maria en Johannes delen de passie van hun ouders voor wijnbouw en zijn werkzaam binnen het bedrijf.

Ignaz Niedrist staat bekend om zijn focus op inheemse druivenrassen, zoals de beroemde Lagrein en Vernatsch, evenals internationale variëteiten zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Alhoewel de wijngaarden relatief dichtbij elkaar liggen, worden ze gekenmerkt door een grote diversiteit in microklimaat en bodemsoorten. In totaal beschikt het wijnbedrijf over 12 hectare en worden er zo'n 60.000 flessen per jaar geproduceerd.

Ignaz Niedrist is niet biologisch gecertificeerd, maar werkt wel op een zeer duurzame manier. Biodiversiteit wordt gestimuleerd door het zaaien van bloemen, granen, kruidenplanten en klavers. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. Er worden geen herbiciden gebruikt en ook in de kelder wordt gewerkt zonder toevoeging van chemicaliën. De jonge wijnen worden continu in contact gebracht met hun gisten: battonâge- en lie-rijping zorgen voor complexiteit en vormen de basis voor natuurlijke stabiliteit. Het resultaat zijn karaktervolle en expressieve wijnen die de essentie van het terroir weerspiegelen.

© 2016 - 2024 joostwijn | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.